Згідно стандартів НАССР

 

                               Згідно стандартів НАССР                                       

 Начало формы

                              Як правильно обрати аксесуари для    кухні?    

Професійні кухонні ножі Arcos та кольорові обробні дошки Hendi згідно стандартів НАССР, які підійдуть як для дому, так і для ресторану.

Для того, щоб правильно обрати потрібні аксесуари для кухні, не потрібно знати все, достатньо мати лише уявлення про те, що потрібно для зручної роботи. І тут, ми вам допоможемо і розповімо, про правильне використання конкретних кухонних ножів та дощок. Які зроблять ваші страви смачнішими та кориснішими, адже не будуть поєднуватись несумісні запахи. А також з правильно підібраним ножем, ви полегшите саме приготування.

Кухонні дошки відповідно до НАССР

Кухонні дошки – незамінна річ не лише на домашній кухні, а й у закладах громадського харчування. Адже, від них частково залежить смак, приготованого продукту. Наразі великою популярністю користуються пластикові дошки, так як дерев’яні мають значний недолік – як би ви їх не мили, хвороботворчі мікроби все ж таки можуть залишитись, особливо якщо ви використовуєте одну дошку для кількох різних продуктів, а ще вони втримують запах, через що кінцевий смак страв, може зіпсуватись. Дошки  за рахунок спеціальних канавок, які знаходяться по всьому периметру, рідина з продуктів, стікатиме в них, а не на стіл. Через те, що пластики хімічно не реагує з харчовими продуктами, такі дошки не шкідливі для людського здоров’я, що є дуже важливим.

На обробних дошках виготовлених відповідно до закону НАССР, зазвичай наноситься маркування, а також вони відрізняються за кольором, для того, щоб легше розрізняти та не сплутати, яка дошка для чого призначенна:

        Білий — для хліба та молочних продуктів;

        Синій — для риби;

        Червоний — для сирого м’яса;

         Зелений — для овочів;

         Жовтий — сира птиця;

          Коричневий- м'ясо варене;








  

Професійні ножі відповідно закону НАСС


Професійні ножі для кухні, також являються важливим аспектом в приготуванні страв, вони забезпечують якість та оперативність їх приготування.         Незважаючи на  те, що нас оточує велика кількість обладнання, для приготування якісних та смачних страв потрібно лише обрати правильні прибори, з допомогою яких, власне, вони і готуються.

У випадку кольорового кодування ножів, то вони відповідають наведенемо прикладу з кухонними дошками. Проте це не обов’язковий аспект, вони можуть всі бути стандартного чорного кольору, проте, відрізнятися за розміром та формою. Щоб не помилитися у виборі, та обрати саме те що вам потрібно, пропонуємо вам перелік професійних та декоративних ножів.

Під час приготування продуктів виникають ризики забруднення та зараження мікробами, вірусами, токсинами або ж паразитами. Небезпечні речовини можуть потрапляти з зараженої сировини або зовнішнього середовища. Переносниками вірусів та бактерій є тварини, комахи, та навіть і самі працівники. Ризик для людини представляє також фізичне забруднення – коли в продукт потрапляє інородний предмет. Саме тому, щоб мінімізувати ці ризики, була впроваджена система НАССР  Система колірного кодування кухонного інвентарю — ефективний метод запобігти перехресному забрудненню продуктів.

 Що таке колірне кодування інвентарю і що означає кожен колір?

Фахівці надають великого значення колірної кодуванні інвентарю. Але чому?

Багато хто з нас чув про ризик перехресного забруднення. Колірне кодування допоможе розмежувати інвентар, яким миється санітарна зона, від предметів, використовуваних для чищення кухні. Ще одним вагомим бонусом колірної кодування є те, що співробітнику набагато легше розмежовувати інвентар та миючі засоби по зонам і запам'ятовувати це.

Існують загальноприйняті стандарти значення кольорів, які застосовують всі підприємства. Всього їх 4: червоний, зелений, синій і жовтий.  Що ж вони означають?

·         Червоний колір і його відтінки в інвентарі застосовується для санвузлів, підлоги та поверхонь в туалетних кімнатах. У цьому випадку навіть миючі засоби виробники позначають відповідним кольором. Як правило, для чищення цієї зони використовуються кислотні засоби. Наприклад, на пляшці присутній червоний шрифт і кришка, упаковка повністю червона, а засіб сам по собі червоного відтінку, на етикетці також багато відповідного кольору.

·         Інвентар зеленого кольору застосовується в місцях приготування їжі. Також може використовуватися для барних стійок і столів, де їжа споживається.

·         Синій колір призначений для загальних зон з найменшим ризиком. Це можуть бути гостьові зони, коридори, меблі, офісна техніка.

·         Жовтий колір використовується для особливих зон з підвищеним рівнем стерильності. Такі зони часто дезінфікуються.


На професійній кухні може бути своє кодування: червоний колір для прибирання м'ясного цеху, зелений - для овочевого, синій - для рибного, жовтий - для хлібобулочних виробів.

На сьогоднішній день немає чітких державних регламентів за значенням кольорів. Представлені вище є загальноприйнятими, але кожне підприємство чи установа може позначати свої кольори для кожної зони. Працівники кухні мають дотримуватись стандарта чистоти.

 

Червоний, зелений, синій і жовтий - 4 базових кольори. Виробники прибирального інвентарю створюють лінійки продуктів відповідно до них.

Великим підприємствам може знадобитися більше кольорів. Виробники намагаються задовольняти і ці потреби. Наприклад, Vikan для харчових виробництв пропонує до 9 кольорів інвентарю: рожевий, зелений, синій, червоний, білий, жовтий, помаранчевий, фіолетовий і чорний.

Система кольорового маркування ділить інвентар для прибирання на кілька кольорів: червоний, синій (блакитний), зелений і жовтий. На ці колірні зони ділиться площа приміщень для прибирання, а необхідний інвентар, інструменти, матеріали і засоби вибираються відповідно до них.

  • Червоний колір означає, що даним інструментом наводять чистоту в приміщеннях, які відрізняються сильним бактеріальним забрудненням. Це туалетні кімнати, підлоги у ванній, м'ясні цехи, кімнати з брудною білизною і відходами, санітарні приміщення в медичних установах. Такі приміщення вимагають особливого підходу до їх санітарного стану і прибирання.
  • Зелений колір маркування - це прибирання виробничих приміщень, барних стійок, кухонних столів, овочевих цехів - в загальному, місць виготовлення, зберігання і споживання харчових продуктів. В охороні здоров'я інвентар зеленого кольору застосовується для прибирання перев'язувальних і маніпуляційних кабінетів.
  • Синє або ж блакитне маркування - для зон з мінімальним ризиком і низькими санвимогами: для офісів, вітрин, прийомних, вестибюлів, зон ресепшена, готельних номерів, зон відпочинку, навчальних приміщень і всіх меблів в загальному. У медицині інструменти з синім маркуванням служать для клінінгу палат, коридорів і ординаторських.
  • Жовтий колір вказує на інвентар, призначений для прибирання спортивних залів, загального клінінгу ванних і туалетних кімнат, для складських і підсобних приміщень, раковин. У клінінг об'єктів харчової промисловості жовтий колір - для прибирання цехів з виробництва хлібобулочних виробів. У медицині жовте маркування означає прибирання процедурних кабінетів.

 

Інвентар для прибирання після клінінгу обов'язково чиститься і при необхідності дезінфікується, зберігається окремо в залежності від маркування в спеціальних нішах або шафах для інвентарю

Кольорове маркування дозволяє ефективно використовувати інвентар в будь-яких типах приміщень, уникаючи при цьому перенесення забруднення, псування продуктів, а також зараження різними захворюваннями. Інвентар, кодований за кольорами, допомагає підтримувати необхідний рівень гігієни в будь-якому приміщенні.

 

Коментарі