Згідно стандартів НАССР
Як правильно обрати аксесуари для кухні?
Професійні кухонні ножі Arcos та кольорові обробні дошки Hendi згідно стандартів НАССР, які
підійдуть як для дому, так і для ресторану.
Для того, щоб правильно обрати потрібні аксесуари для
кухні, не потрібно знати все, достатньо мати лише уявлення про те, що потрібно
для зручної роботи. І тут, ми вам допоможемо і розповімо, про правильне
використання конкретних кухонних ножів та дощок. Які зроблять ваші страви
смачнішими та кориснішими, адже не будуть поєднуватись несумісні запахи. А
також з правильно підібраним ножем, ви полегшите саме приготування.
Кухонні дошки відповідно до НАССР
Кухонні дошки – незамінна річ не лише на домашній
кухні, а й у закладах громадського харчування. Адже, від них частково залежить
смак, приготованого продукту. Наразі великою популярністю користуються
пластикові дошки, так як дерев’яні мають значний недолік – як би ви їх не мили,
хвороботворчі мікроби все ж таки можуть залишитись, особливо якщо ви
використовуєте одну дошку для кількох різних продуктів, а ще вони втримують
запах, через що кінцевий смак страв, може зіпсуватись. Дошки за рахунок спеціальних канавок, які знаходяться
по всьому периметру, рідина з продуктів, стікатиме в них, а не на стіл. Через
те, що пластики хімічно не реагує з харчовими продуктами, такі дошки не шкідливі для людського
здоров’я, що є дуже важливим.
На обробних дошках виготовлених відповідно до закону
НАССР, зазвичай наноситься маркування, а також вони відрізняються за кольором,
для того, щоб легше розрізняти та не сплутати, яка дошка для чого призначенна:
Білий — для хліба та молочних продуктів;
Синій — для риби;
Червоний — для сирого м’яса;
Зелений — для овочів;
Жовтий — сира птиця;
Коричневий- м'ясо варене;
Професійні ножі відповідно закону НАСС
Професійні ножі для кухні, також являються важливим аспектом в приготуванні страв, вони забезпечують якість та оперативність їх приготування. Незважаючи на те, що нас оточує велика кількість обладнання, для приготування якісних та смачних страв потрібно лише обрати правильні прибори, з допомогою яких, власне, вони і готуються.
У випадку кольорового кодування ножів, то вони
відповідають наведенемо прикладу з кухонними дошками. Проте це не обов’язковий
аспект, вони можуть всі бути стандартного чорного кольору, проте, відрізнятися
за розміром та формою. Щоб не помилитися у виборі, та обрати саме те що вам
потрібно, пропонуємо вам перелік професійних та декоративних ножів.
Під час приготування продуктів виникають ризики
забруднення та зараження мікробами, вірусами, токсинами або ж паразитами. Небезпечні
речовини можуть потрапляти з зараженої сировини або зовнішнього середовища.
Переносниками вірусів та бактерій є тварини, комахи, та навіть і самі
працівники. Ризик для людини представляє також фізичне забруднення – коли в
продукт потрапляє інородний предмет. Саме тому, щоб мінімізувати ці ризики,
була впроваджена система НАССР Система колірного кодування кухонного інвентарю — ефективний метод
запобігти перехресному забрудненню продуктів.
Фахівці
надають великого значення колірної кодуванні інвентарю. Але чому?
Багато хто з
нас чув про ризик перехресного забруднення. Колірне кодування допоможе
розмежувати інвентар, яким миється санітарна зона, від предметів, використовуваних для чищення кухні. Ще одним вагомим
бонусом колірної кодування є те, що співробітнику набагато легше розмежовувати
інвентар та миючі засоби по зонам і запам'ятовувати це.
Існують загальноприйняті стандарти
значення кольорів, які застосовують всі підприємства. Всього їх 4: червоний,
зелений, синій і жовтий. Що ж вони означають?
·
Червоний колір і його відтінки в інвентарі
застосовується для санвузлів, підлоги та поверхонь в туалетних кімнатах. У
цьому випадку навіть миючі засоби виробники позначають відповідним кольором. Як
правило, для чищення цієї зони використовуються кислотні засоби. Наприклад, на
пляшці присутній червоний шрифт і кришка, упаковка повністю червона, а засіб
сам по собі червоного відтінку, на етикетці також багато відповідного кольору.
·
Інвентар зеленого кольору застосовується в місцях
приготування їжі. Також може використовуватися для барних стійок і столів, де
їжа споживається.
·
Синій колір
призначений
для загальних зон з найменшим ризиком. Це можуть бути гостьові зони, коридори,
меблі, офісна техніка.
·
Жовтий колір використовується для особливих зон з
підвищеним рівнем стерильності. Такі зони часто дезінфікуються.
На професійній кухні може бути своє кодування: червоний колір
для прибирання м'ясного цеху, зелений - для овочевого, синій -
для рибного, жовтий - для хлібобулочних виробів.
На сьогоднішній день немає чітких державних регламентів за значенням
кольорів. Представлені вище є загальноприйнятими, але кожне підприємство чи
установа може позначати свої кольори для кожної зони. Працівники кухні
мають дотримуватись стандарта чистоти.
Червоний, зелений, синій і жовтий - 4 базових кольори. Виробники прибирального інвентарю
створюють лінійки продуктів відповідно до них.
Великим підприємствам може
знадобитися більше кольорів. Виробники намагаються задовольняти і ці потреби.
Наприклад, Vikan для харчових виробництв пропонує до 9 кольорів інвентарю:
рожевий, зелений, синій, червоний, білий, жовтий, помаранчевий, фіолетовий і
чорний.
Система кольорового маркування ділить інвентар для
прибирання на кілька кольорів: червоний, синій (блакитний), зелений і жовтий.
На ці колірні зони ділиться площа приміщень для прибирання, а необхідний
інвентар, інструменти, матеріали і засоби вибираються відповідно до них.
- Червоний колір означає, що
даним інструментом наводять чистоту в приміщеннях, які відрізняються
сильним бактеріальним забрудненням. Це туалетні кімнати, підлоги у ванній,
м'ясні цехи, кімнати з брудною білизною і відходами, санітарні приміщення
в медичних установах. Такі приміщення вимагають особливого підходу до їх
санітарного стану і прибирання.
- Зелений колір маркування - це прибирання виробничих
приміщень, барних стійок, кухонних столів, овочевих цехів - в загальному,
місць виготовлення, зберігання і споживання харчових продуктів. В охороні здоров'я інвентар зеленого кольору
застосовується для прибирання перев'язувальних і маніпуляційних кабінетів.
- Синє або ж блакитне маркування -
для зон з мінімальним ризиком і низькими санвимогами: для офісів, вітрин, прийомних,
вестибюлів, зон ресепшена, готельних номерів, зон відпочинку, навчальних приміщень
і всіх меблів в загальному. У медицині інструменти з синім маркуванням
служать для клінінгу палат, коридорів і ординаторських.
- Жовтий колір вказує на
інвентар, призначений для прибирання спортивних залів, загального клінінгу
ванних і туалетних кімнат, для складських і підсобних приміщень, раковин.
У клінінг об'єктів харчової промисловості жовтий колір - для прибирання
цехів з виробництва хлібобулочних виробів. У медицині жовте маркування
означає прибирання процедурних кабінетів.
Інвентар для прибирання після клінінгу обов'язково
чиститься і при необхідності дезінфікується, зберігається окремо в залежності
від маркування в спеціальних нішах або шафах для інвентарю
Кольорове маркування дозволяє ефективно
використовувати інвентар в будь-яких типах приміщень, уникаючи при цьому
перенесення забруднення, псування продуктів, а також зараження різними
захворюваннями. Інвентар, кодований за кольорами, допомагає підтримувати
необхідний рівень гігієни в будь-якому приміщенні.
Коментарі
Дописати коментар