среда, 1 апреля 2020 г.

Предмет: Фізіологія харчування.
Група№36. 37, 19   
   Тема уроку:  ТРАВЛЕННЯ ТА ЗАСВОЄННЯ ЇЖІ
Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення хар­човими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. В процесі життєдіяльності організму вони синтезуються та розпадаються. Ці процеси у всіх клітинах, тка­нинах і системах відбуваються безперервно та характеризують обмін речовин, які є продуктами життя. Якщо припиняється обмін речовин — припиняється життя.
Надходження та розпад харчових речовин повинні бути збалансованими, щоб не порушувався обмін речовин.
Білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини та вітаміни, які надійшли з їжею, змінюються, перетворившись на субстракти тканин організму, а про­дукти обміну, які утворилися внаслідок окислення цих речовин, із організму виводяться. Початкові стадії хімічних змін із харчовими продуктами відбува­ються у системі травлення. Основа травлення — це розщеплення великих і складних молекул (білків, вуглеводів та жирів) до їх складних компонентів.
Їжа, переміщуючись органами травлення, піддається дії соків, які сприяють її перетравленню. До складу цих соків входять різні хімічні речовини.
Легкість, з якою організм розщеплює складні органічні речовини, зумовле­на б Ферменти цілком специфічні — кожен з них діє лише на певну речовину, ви­магаючи для цього відповідних умов (реакція середовища, температура). Од­нак дія ферментів — це лише кінцевий результат травлення.
Травленням слід вважати процес фізичних і хімічних змін їжі, що надійшла в організм, внаслідок якого складні харчові речовини перетворюються на простіші, здатні засвоюватися організмом.
 Зміни їжі у ротовій порожнині. До органів ротової порожнини належать: язик, ясна та зуби, а за її межами — три пари великих слинних залоз.
У ротовій порожнині починаєть­ся процес травлення, де їжа піддаєть­ся механічній обробці, а також по­чатковим хімічним змінам під впли­вом слини. У ротову порожнину сли­на потрапляє із трьох пар слинних залоз і багатьох дрібних, розташова­них у слизовій оболонці ротової по­рожнини. Під час жування їжа пере­міщується в ротовій порожнині язи­ком, на якому розміщені нервові за­кінчення, що дають відчуття смаку їжі. Слина, яка складається з води, не­органічних і органічних речовин (солі кальцію, калію, білкової слизистої речовини — муцину) сприяє ковтан­ню їжі. їжа стає слизькою і легко рухається стравоходом, стінки якого хвилеподібно скорочуються, просу­ваючи їжу до шлунка.



До складу слини входять ферменти, які розщеплюють вуглеводи. У ро­товій порожнині їжа перебуває всього 15-20 с, за цей час вуглеводи не всти­гають повністю розщепитися, тому дія ферментів слини продовжується в шлунку доти, доки клубок їжі не змочиться квасним шлунковим соком (20-30 хв.). За добу організм людини виділяє 600-800 мл. слини.
Травлення їжі у шлунку. Шлунок — це порожнинний орган, який вико­нує роль резервуара для їжі. Він вміщує до 3 л їжі і бере участь в її перетрав­ленні та поступовому переправленні у кишки. Форму шлунка порівнюють з формою рога, однак вона може змінюватися залежно від положення тіла та ступеня наповнення.
До складу стінок шлунка входить слизова оболонка разом з підслизовим шаром, де розміщені численні трубчаті залози, які виділяють складові компо­ненти шлункового соку — соляну кислоту та ферменти. Соляна кислота сприяє набуханню білків і прискоренню їх розщеплення. Ферменти шлун­кового соку сприяють перетравленню їжі. Слизова оболонка ще виділяє слизис­ту речовину (муцин), яка обгортає частинки їжі та оберігає шлунок від по­шкоджень. Шлунковим соком їжа просякає поступово, тому розщеплення білків починається з поверхні клубка їжі, а закінчується в його товщині лише через 20-30 хв. їжа, що перетравлюється, перебуває в шлунку від 3 до 8 год. Перетравлення у тонких кишках. У тонких кишках  закінчуєть­ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці. Тонка кишка—це найдовша (5-6 м) і особливо важлива ділянка трав­ного каналу, в якому продовжується та закінчується процес травлення. Тут відбувається розщеплення їжі та всмоктування продуктів.
Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів. До неї впадають вивідні протоки печінки та підшлункової залози. Під впливем жовчі, яку виробляє печінка, жири розпа­даються на дрібні краплини, а потім за допомогою ферментів травних соків—ліпази, (їх виділяє підіплункова залоза та дрібні залози тонких кишок) ці краплини розщеплю­ються на гліцерин і жирні кислоти і через кишечну стінку всмоктуються в кров.
Під впливом ферменту трипсіну, який входить до складу соку підшлункової залози, білки розщеплюються до амінокислот. Цей фермент розщеплює утво­рені в шлунку пептони та альбумози до амінокислот. Складні цукри (крохмаль, мальтоза та молочний цукор) розщеплюються за допомогою ферментів амі­лози, мальтози та лактози до простих (дісахариди, глюкоза).
Травлення у товстих кишках. Товста кишка— це кінцева ділянка травного каналу. її довжина сягає 1,5-2 м. Саме у товстій кишці нагромаджуються неперет-равлені залишки їжі, слиз, відмерлі клітини кишечника, жовчні пігменти та велика кількість бактерій, з яких формуються калові маси.
Випорожнення товстого кишечника (дефекація), здійснюється рефлекторно внаслідок подразнення його нагромадженими рештками їжі. Діяльність цього акту контролюється корою головного мозку.
Всмоктування. Харчові речовини в шлунку майже не всмоктуються. Цей про­цес відбувається у тонких кишках, чому сприяють рухи спеціальних виступів сли­зової —ворсинок і мікроворсинок. Продукти перетравлення вуглеводів та білків надходять в кров, а продукти перетравлення жирів—у лімфу, разом з якою попа­дають у кров. Проходячи через печінку, кров очищується від шкідливих речовин, які могли потрапити до кишечника разом з їжею і всмоктатися в кров.
Ці шкідливі речовини виводяться з жовччю через кишечник.
Функція печінки у про­цесі травлення. Печінка— це найбільша залоза травної системи. Вона розташована у верхньому відділі черев­ної порожнини, залишаю­чи простір у правому підре­бер'ї і частково заходить у ліве підребер'я. Печінка нутряною поверхнею доти­кається до шлунка та стра­воходу, дванадцятипалої та товстої кишок, правої нир­ки та надниркової залози. У місці перетину реберної дуги середньоключичною лінією розміщений жовч­ний міхур.
Печінка відіграє важли­ву жовчоутворюючу функ­цію у процесі травлення. Жовч безперервно утво­рюється печінковими клітинами. Вона проходить жовчними ходами, утво­рюючи печінкову протоку.  Жовч потрібна для травлення у кишках. У проміжках між травленнями вона нагромаджується в жовчному міхурі, де стає концентрованішою, тому що сли­зова оболонка міхура всмоктує воду (міхурова жовч). Будова системи жовчо­вивідних проток дає змогу переміщатися жовчі у напрямку дванадцятипалої кишки та жовчного міхура. Під час перетравлення їжі, яка містить жир, жовч надходить у кишку, тому що при цьому відбувається скорочення жовчного міхура. Під впливом жовчі жири розпадаються на дрібні краплини, а потім розщеплюються ферментами травних соків.
Жовч — це гірка на смак рідина забарвленням від жовто-коричневого до зеленого кольору. Найважливішим компонентом для травлення жовчі є солі жовчних кислот, а інші її компоненти — це переважно продукти, що підлягають видаленню.
Засвоєння їжі. З усіх харчових речовин, що потрапляють в організм, найліп­ше засвоюються ті, які мають високий вміст білка. Проте мінеральні речовини за такого раціону засвоюються погано. При вживанні продуктів, багатих на вуглеводи, засвоєння білка знижується, а мінеральних речовин—збільшуєть­ся. До товстої кишки надходить неперетравлена їжа (переважно клітковина). Кишкова мікробна флора розщеплює клітковину, з якої вивільняються поживні речовини, які перетравлюються ферментами та всмоктуються, проте частина вуглеводів бродить, а частина білків гниє. Внаслідок цього утворюються гази та токсичні продукти, що частково всмоктуються в кров. Однак печінка їх знеш­коджує. Тому частина продуктів, що не піддається повному розщепленню, не може всмоктатися в тонкому кишечнику і виводиться з організму разом із калом.
Складаючи меню їдальні, слід пам'ятати, що продукти тваринного по­ходження засвоюються ліпше, ніж продукти рослинного походження. Тому важливо використовувати змішану їжу, оскільки при цьому значно зростає засвоєння продуктів рослинного походження.
Для ліпшого засвоєння їжі дуже важливо дотримуватися режиму харчу­вання. У певні години, перед прийманням їжі, в організмі виділяється шлунко­вий сік, завдяки якому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо­вище.
                            Контрольні запитання
1.Що таке процес травлення?
2.Які зміни відбуваються з їжею у ротовій порожнині, шлунку, дванадцяти­палій кишці, тонких кишках?
3.Роль печінки в процесі травлення.
4.Що таке засвоєння їжі?
5.Про що слід пам'ятати, складаючи меню їдальні?
Вплив режиму харчування на засвоєння їжі



31 комментарий:

  1. Спасибо за информацию
    Жук Екатерина
    19 группа

    ОтветитьУдалить
  2. З матеріалом лекції ознайомлений.
    Лічікакі Валентин ( група №37)

    Відповіді на запитання:
    1. Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2. У ротовій порожнині починаєть¬ся процес травлення, де їжа піддаєть¬ся механічній обробці, а також по¬чатковим хімічним змінам під впли¬вом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.
    3. Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо¬вище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження. Тому в меню важливо використовувати саме змішану їжу, тому що при цьому значно зростає засвоєння продуктів саме рослинного походження.

    ОтветитьУдалить
  3. З темою ознайомленна
    Кирякова Алина 37

    ОтветитьУдалить
  4. З лекцією ознайомлена Волошина Валерія 37 група

    1Травлення - сукупність фізичних, хімічних і фізіологічних процесів, що забезпечують обробку і перетворення харчових продуктів на прості хімічні сполуки, здатні засвоюватися клітинами організму.
    2 У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. У ротову порожнину слина потрапляє із трьох пар слинних залоз і багатьох дрібних, розташованих у слизовій оболонці ротової порожнини. Під час жування їжа переміщується в ротовій порожнині язиком, на якому розміщені нервові закінчення, що дають відчуття смаку їжі. Слина, яка складається з води, неорганічних і органічних речовин (солі кальцію, калію, білкової слизистої речовини — муцину) сприяє ковтанню їжі. Їжа стає слизькою і легко рухається стравоходом, стінки якого хвилеподібно скорочуються, просуваючи їжу до шлунка.
    Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів. До неї впадають вивідні протоки печінки та підшлункової залози. Під впливом жовчі, яку виробляє печінка, жири розпадаються на дрібні краплини, а потім за допомогою ферментів травних соків — ліпази, (їх виділяє підшлункова залоза та дрібні залози тонких кишок) ці краплини розщеплюються на гліцерин і жирні кислоти і через кишечну стінку всмоктуються в кров.
    3.1Бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів.
    2. Печінка бере участь в обміні вітамінів.
    3. Печінка бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин.
    4. Печінка відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів.
    5. Печінка бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін.
    6. Захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру.
    7. У печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи.
    8. Екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін.
    9. Печінка є депо крові.
    10. Печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції.
    11. Участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4 Складаючи меню їдальні, слід пам'ятати, що продукти тваринного по­ходження засвоюються ліпше, ніж продукти рослинного походження. Тому важливо використовувати змішану їжу, оскільки при цьому значно зростає засвоєння продуктів рослинного походження.
    5 Для ліпшого засвоєння їжі дуже важливо дотримуватися режиму харчу­вання. У певні години, перед прийманням їжі, в організмі виділяється шлунко­вий сік, завдяки якому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо­вище.

    ОтветитьУдалить
  5. С темою ознакомлен) Ответы на вопросы отправил на Электронную почту.
    Коломиец Максим 36 гр.

    ОтветитьУдалить
  6. С лекцией ознакомлена
    Эйчис 37 группа
    Ответы скину вам на почту

    ОтветитьУдалить
  7. С лекцией ознакомлен
    Группа 37
    Бурлака Дмитрий

    1. Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2. У ротовій порожнині починаєть¬ся процес травлення, де їжа піддаєть¬ся механічній обробці, а також по¬чатковим хімічним змінам під впли¬вом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.
    3. Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо¬вище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження. Тому в меню важливо використовувати саме змішану їжу, тому що при цьому значно зростає засвоєння продуктів саме рослинного походження.

    ОтветитьУдалить
  8. С темой ознакомлена, на вопросы ответила в конспект
    Перепельчук Аня 36гр

    ОтветитьУдалить
  9. С темой ознакомлен,конспект сделан.
    Гридасов Никита,группа №37.
    •Ответы на заданные вопросы:
    1) Травлення -- це процес розщеплення складних органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів) на прості, які можуть всмоктуватися в кров і лімфу та засвоюватися в організмі. Це початковий етап обміну речовин між організмом і зовнішнім середовищем.Процес травлення поділяють на порожнинне, яке відбувається у шлунково-кишковому тракті, і пристінкове (мембранне), яке проходить у клітині. Порожнинне травлення складається з процесів механічної та хімічної обробки їжі. Механічна обробка їжі полягає у її подрібненні (пережовуванні), зволоженні, переміщуванні з травними соками, набряканні та розчиненні. Хімічна обробка їжі відбувається теж поетапно: спочатку у ротовій порожнині, потім у шлунку і кишечнику. Остаточно білки, жири і вуглеводи розщеплюються в кишечнику. Під час пристінкового травлення складові їжі потрапляють у клітини і остаточно розщеплюються.

    2)У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.

    3)Найважливіша функція печінки - бар'єрна, шкідливі та отруйні речовини, що потрапили в кров з кишечника знешкоджуються.Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.

    4)Травлення - Травленням слід вважати процес фізичних і хімічних змін їжі, що надійшла в організм, внаслідок якого
    складні харчові речовини перетворюються на простіші, здатні засвоюватися організмом.

    5) Для ліпшого засвоєння їжі дуже важливо дотримуватися режиму харчу­вання. У певні години, перед прийманням їжі, в організмі виділяється шлунко­вий сік, завдяки якому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо­вище.

    ОтветитьУдалить
  10. С темой ознакомлена Чилей Людмила 36 група

    ОтветитьУдалить
  11. С материалом лекции ознакомлен.
    1Травлення - сукупність фізичних, хімічних і фізіологічних процесів, що забезпечують обробку і перетворення харчових продуктів на прості хімічні сполуки, здатні засвоюватися клітинами організму.
    2 У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. У ротову порожнину слина потрапляє із трьох пар слинних залоз і багатьох дрібних, розташованих у слизовій оболонці ротової порожнини. Під час жування їжа переміщується в ротовій порожнині язиком, на якому розміщені нервові закінчення, що дають відчуття смаку їжі. Слина, яка складається з води, неорганічних і органічних речовин (солі кальцію, калію, білкової слизистої речовини — муцину) сприяє ковтанню їжі. Їжа стає слизькою і легко рухається стравоходом, стінки якого хвилеподібно скорочуються, просуваючи їжу до шлунка.
    Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів. До неї впадають вивідні протоки печінки та підшлункової залози. Під впливом жовчі, яку виробляє печінка, жири розпадаються на дрібні краплини, а потім за допомогою ферментів травних соків — ліпази, (їх виділяє підшлункова залоза та дрібні залози тонких кишок) ці краплини розщеплюються на гліцерин і жирні кислоти і через кишечну стінку всмоктуються в кров.
    3.1Бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів.
    2. Печінка бере участь в обміні вітамінів.
    3. Печінка бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин.
    4. Печінка відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів.
    5. Печінка бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін.
    6. Захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру.
    7. У печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи.
    8. Екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін.
    9. Печінка є депо крові.
    10. Печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції.
    11. Участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4 Складаючи меню їдальні, слід пам'ятати, що продукти тваринного по­ходження засвоюються ліпше, ніж продукти рослинного походження. Тому важливо використовувати змішану їжу, оскільки при цьому значно зростає засвоєння продуктів рослинного походження.
    5 Для ліпшого засвоєння їжі дуже важливо дотримуватися режиму харчу­вання. У певні години, перед прийманням їжі, в організмі виділяється шлунко­вий сік, завдяки якому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо­вище.
    Синица Владислав 37группа

    ОтветитьУдалить
  12. С темой ознакомился и записал. Демченко Владислав группа 37
    Ответы на вопросы :
    1) Травлення -- це процес розщеплення складних органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів) на прості, які можуть всмоктуватися в кров і лімфу та засвоюватися в організмі. Це початковий етап обміну речовин між організмом і зовнішнім середовищем.Процес травлення поділяють на порожнинне, яке відбувається у шлунково-кишковому тракті, і пристінкове (мембранне), яке проходить у клітині. Порожнинне травлення складається з процесів механічної та хімічної обробки їжі. Механічна обробка їжі полягає у її подрібненні (пережовуванні), зволоженні, переміщуванні з травними соками, набряканні та розчиненні. Хімічна обробка їжі відбувається теж поетапно: спочатку у ротовій порожнині, потім у шлунку і кишечнику. Остаточно білки, жири і вуглеводи розщеплюються в кишечнику. Під час пристінкового травлення складові їжі потрапляють у клітини і остаточно розщеплюються.

    2)У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.

    3)Найважливіша функція печінки - бар'єрна, шкідливі та отруйні речовини, що потрапили в кров з кишечника знешкоджуються.Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.

    4)Травлення - Травленням слід вважати процес фізичних і хімічних змін їжі, що надійшла в організм, внаслідок якого
    складні харчові речовини перетворюються на простіші, здатні засвоюватися організмом.

    5) Для ліпшого засвоєння їжі дуже важливо дотримуватися режиму харчу­вання. У певні години, перед прийманням їжі, в організмі виділяється шлунко­вий сік, завдяки якому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо­вище.

    ОтветитьУдалить
  13. Кирякова Алинв 37 ознайомлена

    Відповіді на запитання:
    1. Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2. У ротовій порожнині починаєть¬ся процес травлення, де їжа піддаєть¬ся механічній обробці, а також по¬чатковим хімічним змінам під впли¬вом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.
    3. Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо¬вище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження. Тому в меню важливо використовувати саме змішану їжу, тому що при цьому значно зростає засвоєння продуктів саме рослинного походження.

    ОтветитьУдалить
  14. Собко Лілія група номер 36
    Відповіді на запитання:
    1) . Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2) . У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетравленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі.
    3) . Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи. Печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4) . Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5) . Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середовище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження.
    Конспект склала, дякую за інформацію!

    ОтветитьУдалить
  15. Кадушник Иван
    36 группа
    1) . Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2) . У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетравленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі.
    3) . Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи. Печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4) . Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5) . Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середовище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження.
    Конспект написал.

    ОтветитьУдалить
  16. 1. Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування;
    2. У ротовій порожнині починаєть¬ся процес травлення, де їжа піддаєть¬ся механічній обробці, а також по¬чатковим хімічним змінам під впли¬вом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.
    3. Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується. 
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо¬вище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження. Тому в меню важливо використовувати саме змішану їжу, тому що при цьому значно зростає засвоєння продуктів саме рослинного походження.
    Эйчис 37 группа

    ОтветитьУдалить
  17. Відповіді
    1. Травленням - це процес фізичних і хімічних змін їжі, що надійшла в організм, внаслідок якого складні харчові речовини перетворюються на простіші, здатні засвоюватися організмом.
    2. У ротовій порожнині починаєть¬ся процес травлення, де їжа піддаєть¬ся механічній обробці, а також по¬чатковим хімічним змінам під впли¬вом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.
    3. Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо¬вище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження. Тому в меню важливо використовувати саме змішану їжу, тому що при цьому значно зростає засвоєння продуктів саме рослинного походження.

    ОтветитьУдалить
  18. Шміголь Аліна група №37
    Відповіді на запитання:
    1. Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2. У ротовій порожнині починаєть¬ся процес травлення, де їжа піддаєть¬ся механічній обробці, а також по¬чатковим хімічним змінам під впли¬вом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.
    3. Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо¬вище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження. Тому в меню важливо використовувати саме змішану їжу, тому що при цьому значно зростає засвоєння продуктів саме рослинного походження.

    ОтветитьУдалить
  19. Черноморченко Илья группа 37
    1. Процесс травлення це процесс розщеплення усіх часточок їжі до їх складових компонентів які здатні засвоюватися організмом під дією різних хімічних і фізичних процессів.
    2.У ротовій порожнині їжа розмокає і починає перетравлюватися під дією ферментів слини за допомогою якої їжа стає слизькою і може проковтнутися.
    У шлунку їжа продовжує розмокати але вже не тільки в слині а також в шлунковому соці. При цьому їжа починає перетравлюватися ззовні клубка а закінчується в його товщі.
    У тонких кишках закінчується переробка харчових речовин яке почалося у шлунку. Тут відбувається розщеплення їжі та всмоктування продуктів.
    Дванадцятипала кишка це одна із тонких кишок де відбуваються важлиав процесси розщеплення білків,жирів і вуглеводів. До неї впадають вивідні протоки печінки та підшлункової залози. Тут під впливом жовчі жири розпадаються на гліцерин та жирні кислоти, білки на амінокислоти, цукри до простих дисахаридів та глюкози.
    3. Печінка відіграє важливу жовчоутворюючу функцію у травлені.Жовч утворюється печінковими клітинами і потрібна для травленяя у кишках. Під час травлення жовч переміщається по жовчових протоках у напрямку дванадцятипалої кишки та жовчного міхура.
    4. Це всмоктування продуктів перетравлення білків і вуглеводів які потім надходять у кров,а жирів спочатку лімфу і потом у кров.З усіх харчових речовин, що потрапляють в організм, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка. Проте мінеральні речовини за такого раціону засвоюються погано. При вживанні продуктів, багатих на вуглеводи, засвоєння білка знижується, а мінеральних речовин — збільшується.
    5. Складаючи меню слід пам'ятати що продукти тваринного походження засвоюються ліпше ніж рослинного тому важливо змішувати їжу для кращого засвоєння продуктів рослинного походження. Також слід пам'ятати що в різний час шлунок виділяє різну кількість шлункового соку і робити основний прийом їжі коли шлункового соку більше і їжа потрапляє в сприятлеве для перетравлення середовище

    ОтветитьУдалить
  20. Спасибо за информацию
    Яковлев Эдуард
    19 группа

    ОтветитьУдалить
  21. Неделько Юлия группа №36
    1. Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2. У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетравленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі.
    3. Роль печінки в травленні. Печінка бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи. Печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середовище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження.

    ОтветитьУдалить
  22. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  23. 1) . Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2) . У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетравленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі.
    3) . Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи. Печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4) . Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5) . Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середовище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження.

    Серединская Анастасия
    36 группа

    ОтветитьУдалить
  24. С информацией ознакомлён, спасибо.
    Колодюк Андрей, 19 группа.

    ОтветитьУдалить
  25. З матеріалом лекції ознайомлений.
    Черкасов Богдан , група 19.

    Відповіді на запитання:
    1. Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2. У ротовій порожнині починаєть¬ся процес травлення, де їжа піддаєть¬ся механічній обробці, а також по¬чатковим хімічним змінам під впли¬вом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.
    3. Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо¬вище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження. Тому в меню важливо використовувати саме змішану їжу, тому що при цьому значно зростає засвоєння продуктів саме рослинного походження.

    ОтветитьУдалить
  26. Колосовский Александр
    Группа 37
    1) . Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2) . У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетравленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі.
    3) . Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи. Печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4) . Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5) . Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середовище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження.

    ОтветитьУдалить
  27. Цуркан Алина группа 36
    1) . Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2) . У ротовій порожнині починається процес травлення, де їжа піддається механічній обробці, а також початковим хімічним змінам під впливом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетравленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі.
    3) . Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи. Печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4) . Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5) . Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середовище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження.

    ОтветитьУдалить
  28. Черненко Олександр
    Група № 37
    1. Процесс травлення це процесс розщеплення усіх часточок їжі до їх складових компонентів які здатні засвоюватися організмом під дією різних хімічних і фізичних процессів.
    2.У ротовій порожнині їжа розмокає і починає перетравлюватися під дією ферментів слини за допомогою якої їжа стає слизькою і може проковтнутися.
    У шлунку їжа продовжує розмокати але вже не тільки в слині а також в шлунковому соці. При цьому їжа починає перетравлюватися ззовні клубка а закінчується в його товщі.
    У тонких кишках закінчується переробка харчових речовин яке почалося у шлунку. Тут відбувається розщеплення їжі та всмоктування продуктів.
    Дванадцятипала кишка це одна із тонких кишок де відбуваються важлиав процесси розщеплення білків,жирів і вуглеводів. До неї впадають вивідні протоки печінки та підшлункової залози. Тут під впливом жовчі жири розпадаються на гліцерин та жирні кислоти, білки на амінокислоти, цукри до простих дисахаридів та глюкози.
    3. Печінка відіграє важливу жовчоутворюючу функцію у травлені.Жовч утворюється печінковими клітинами і потрібна для травленяя у кишках. Під час травлення жовч переміщається по жовчових протоках у напрямку дванадцятипалої кишки та жовчного міхура.
    4. Це всмоктування продуктів перетравлення білків і вуглеводів які потім надходять у кров,а жирів спочатку лімфу і потом у кров.З усіх харчових речовин, що потрапляють в організм, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка. Проте мінеральні речовини за такого раціону засвоюються погано. При вживанні продуктів, багатих на вуглеводи, засвоєння білка знижується, а мінеральних речовин — збільшується.
    5. Складаючи меню слід пам'ятати що продукти тваринного походження засвоюються ліпше ніж рослинного тому важливо змішувати їжу для кращого засвоєння продуктів рослинного походження. Також слід пам'ятати що в різний час шлунок виділяє різну кількість шлункового соку і робити основний прийом їжі коли шлункового соку більше і їжа потрапляє в сприятлеве для перетравлення середовище

    ОтветитьУдалить
  29. Відповіді
    1. Травленням - це процес фізичних і хімічних змін їжі, що надійшла в організм, внаслідок якого складні харчові речовини перетворюються на простіші, здатні засвоюватися організмом.
    2. У ротовій порожнині починаєть¬ся процес травлення, де їжа піддаєть¬ся механічній обробці, а також по¬чатковим хімічним змінам під впли¬вом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.
    3. Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо¬вище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження. Тому в меню важливо використовувати саме змішану їжу, тому що при цьому значно зростає засвоєння продуктів саме рослинного походження.

    ОтветитьУдалить
  30. Яковлев Эдуард
    Відповіді на запитання:
    1. Травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічну й хімічну обробку їжі в організмі людини, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом. Процес травлення: пережовування, змішування зі слиною; ковтання; розщеплення; всмоктування; виведення назовні;
    2. У ротовій порожнині починаєть¬ся процес травлення, де їжа піддаєть¬ся механічній обробці, а також по¬чатковим хімічним змінам під впли¬вом слини. Потім їжа потрапляє в шлунок, який виконує роль резервуару для їжі, він бере участь в її перетрав¬ленні та поступовому переправленні у кишки. Далі їжа проходить через дванадцятипалу кишку в якої також проходить процес перетравлення їжі (Дванадцятипала кишка — це одна із тонких кишок, де відбуваються важливі процеси розщеплення білків, жирів та вуглеводів). У тонких кишках закінчуєть¬ся переробка харчових речовин, яка почалася у шлунку і в дванадцятипалій кишці.
    3. Роль печінки в травленні: бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів;бере участь в обміні вітамінів; бере участь в обміні стероїдних гормонів та інших біологічно активних речовин; відіграє важливу роль у підтримці гомеостазу, завдяки її участі в обміні гормонів; бере участь в обміні мікроелементів. Вона впливає на всмоктування заліза в кишечнику і депонує його. Печінка - депо міді і цинку. Вона бере участь в обміні марганцю, кобальту та ін; захисна (бар'єрна) функція печінки проявляється в наступному. По-перше, мікроби в печінці піддаються фагоцитозу. По-друге, печінкові клітини знешкоджують токсичні речовини ендогенного і екзогенного характеру; у печінці синтезуються речовини, бере участь в згортанні крові і компоненти протизсідання системи; екскреторна функція печінки пов'язана з желчеобразованием, т. К. Екскретіруемие печінкою речовини входять до складу жовчі. До таких речовин відносяться білірубін, тироксин, холестерин та ін; печінка є депо крові; печінка - це один з найважливіших органів теплопродукції; участь печінки в процесах травлення забезпечується головним чином за рахунок жовчі, яка синтезується клітинами печінки.
    4. Організм людини внаслідок енергетичних витрат потребує поповнення харчовими речовинами. Більшість харчових речовин, які надходять в організм, не можуть використовуватися ним безпосередньо. З багатьох харчових речовин, що потрапляють до організму людини, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка, проте мінеральні речовини засвоюються погано. При вживання продуктів, багатих на вуглеводи то засвоювання білка знижується, а мінеральних речовин – збільшується.
    5. Для кращого засвоювання їжі потрібно дотримуватися режиму харчування та їсти в певні години, в які в організмі краще виділяється шлунковий сік і завдяки чому їжа потрапляє в сприятливе для перетравлення середо¬вище. Коли ви складаєте меню для їдальні, то вам слід пам’ятати, що продукти рослинного походження засвоюються набагато гірше, ніж продукти тваринного походження. Тому в меню важливо використовувати саме змішану їжу, тому що при цьому значно зростає засвоєння продуктів саме рослинного походження.

    ОтветитьУдалить
  31. Корань Михаил группа №37
    1. Процесс травлення це процесс розщеплення усіх часточок їжі до їх складових компонентів які здатні засвоюватися організмом під дією різних хімічних і фізичних процессів.
    2.У ротовій порожнині їжа розмокає і починає перетравлюватися під дією ферментів слини за допомогою якої їжа стає слизькою і може проковтнутися.
    У шлунку їжа продовжує розмокати але вже не тільки в слині а також в шлунковому соці. При цьому їжа починає перетравлюватися ззовні клубка а закінчується в його товщі.
    У тонких кишках закінчується переробка харчових речовин яке почалося у шлунку. Тут відбувається розщеплення їжі та всмоктування продуктів.
    Дванадцятипала кишка це одна із тонких кишок де відбуваються важлиав процесси розщеплення білків,жирів і вуглеводів. До неї впадають вивідні протоки печінки та підшлункової залози. Тут під впливом жовчі жири розпадаються на гліцерин та жирні кислоти, білки на амінокислоти, цукри до простих дисахаридів та глюкози.
    3. Печінка відіграє важливу жовчоутворюючу функцію у травлені.Жовч утворюється печінковими клітинами і потрібна для травленяя у кишках. Під час травлення жовч переміщається по жовчових протоках у напрямку дванадцятипалої кишки та жовчного міхура.
    4. Це всмоктування продуктів перетравлення білків і вуглеводів які потім надходять у кров,а жирів спочатку лімфу і потом у кров.З усіх харчових речовин, що потрапляють в організм, найліпше засвоюються ті, які мають високий вміст білка. Проте мінеральні речовини за такого раціону засвоюються погано. При вживанні продуктів, багатих на вуглеводи, засвоєння білка знижується, а мінеральних речовин — збільшується.
    5. Складаючи меню слід пам'ятати що продукти тваринного походження засвоюються ліпше ніж рослинного тому важливо змішувати їжу для кращого засвоєння продуктів рослинного походження. Також слід пам'ятати що в різний час шлунок виділяє різну кількість шлункового соку і робити основний прийом їжі коли шлункового соку більше і їжа потрапляє в сприятлеве для перетравлення середовище

    ОтветитьУдалить