Кулінарний помічник: скільки грамів борошна в 1 чайній і столовій ложках
Існує багато видів борошна:
картопляне, пшеничне, гречане, кукурудзяне, рисове, житнє, з висівками та інші.
Для приготування смачних страв із
застосуванням борошна не обов'язково мати точні ваги. Для цього достатньо
знати, скільки грамів можна відміряти чайною/столовими ложками.
Зазвичай допускають одну і ту ж помилку. Якщо в
рецепті вказано, що потрібно додати чайну ложку борошна, то це мається на увазі
– з гіркою. Якщо додається борошно без гірки, цей момент завжди вказується в
рецепті.
Наприклад, для приготування гуляшу
потрібна невелика кількість борошна, вказана в рецепті, а ваг під рукою немає.
Для цього знадобиться знання, скільки входить пшеничного борошна в чайну ложку.
У чайній ложці можна відміряти 5 грамів пшеничного борошна (без гірки) і 10 грамів (із гіркою). Однак, потрібно враховувати, що
якщо у вас нестандартна чайна ложка, то вага може коливатися в межах 2 грамів.
Як без ваг відміряти
борошно в грамах столовою та чайною ложками?
У разі, коли ви змушені зважувати
пшеничне борошно без ваг, то зробити це просто, якщо знати, скільки ж грам
цього інгредієнта входить в одну столову або чайну ложки.
- 1 чайна ложка – 5 грамів борошна;
- 1 чайна ложка з гіркою – 10 грамів борошна;
- 1 столова ложка – 15 грамів борошна;
- 2 чайні ложки з гіркою – 20 грамів борошна;
- 1 столова ложка з гіркою – 30 грамів борошна.
Цікаві факти про борошно
А чи знаєте ви, що борошно може бути
корисним і водночас шкідливим для організму? Борошняні вироби негативно
впливають на ендокринну і серцево-судинну системи організму. Це відбувається
тому, що під час термічної обробки в пшеничному борошні руйнуються поживні
речовини, а вуглеводи, що входять до складу, стають негативними.
Яке борошно
корисне?
1. Борошно з гречки. Канадські вчені виявили, що цей продукт має
здатність знижувати на 20% цукор у крові. Також гречане борошно містить мало
жирів, але багате клітковиною. Вживання продуктів із нього – хороша
профілактика серцево-судинних захворювань, бо волокна підбирають залишки жирів,
жовчних кислот і зайвий "поганий" холестерин. А хліб із цього борошна
насичує організм: калієм, цинком, магнієм і марганцем.
2. Борошно з кукурудзи. До складу цього виду не входить глютен. Кукурудзяне
борошно багате амінокислотами (триптофан і лізин), які сприяють кровотворенню і
виробленню багатьох гормонів. Також у складі є кремній. У разі нестачі цього
елемента судини втрачають еластичність, сповільнюється кровообіг, що викликає
інсульт.
3. Борошно з рису. Також не містить глютену і багате вітамінами груп РР
і В. В Азії це найпоширеніший вид борошна. На його основі готують: рисовий
папір, дієтичні торти, пироги та багато іншого. Під час термічної обробки всі
корисні речовини в цьому продукті зберігаються.
4. Льняне борошно. Цей вид незамінний для людей, що мають
серцево-судинні захворювання. Адже в борошні міститься набагато більше калію в
порівнянні з бананами. Льняне борошно відрізняється наявністю рослинних жирів
(Омега-3 й Омега-6), необхідними для організму білками, а також лігнінів
(речовин, що мають протиракові властивості).
Цікаві факти, про які ви, можливо,
не знали:
- 28 грудня іспанці святкують "День
простака", під час якого кидаються яйцями та борошном. На ці розваги витрачається
приблизно 6 тон різного борошна;
- американці в період Великої Депресії шили одяг із
мішків, у яких продавалося борошно. Виробники цього продукту почали
випускати такі мішки з візерунками;
- з одного зернятка пшениці можна отримати близько
20 міліграмів борошна. А щоб спекти один хліб, потрібно приблизно 10 000
зерен;
- у Франції споживають найбільшу кількість борошна
– у рік один француз з'їдає близько 67 кілограмів різної випічки;
- італійці, які вживають велику кількість піци та
пасти, не товстіють (вони використовують борошно тільки грубого помелу);
- цей інгредієнт – єдиний продукт, який не
суперечить жодній релігії;
- макаронні
вироби та хліб виготовляються з різних видів борошна.
Коментарі
Дописати коментар