- Отримати посилання
- X
- Електронна пошта
- Інші додатки
Найкорисніші сорти хліба. В чому їхня цінність?
Серед різновидів хліба є ті, які виділяються своїми корисними властивостями.
Кожен з сортів має свої значні переваги. Але є шість найкорисніших, які мають особливу цінність. Саме їх варто включити у свій раціон.
100% цільнозерновий хліб
Один із найкращих варіантів - це 100% цільнозерновий хліб. "Цілісні зерна зберігають усі частини зерна, що дає змогу утримувати більше клітковини, вітамінів, мінералів і рослинних сполук"
Це важливо, тому що клітковина допомагає знижувати рівень холестерину в крові та уповільнює засвоєння вуглеводів, що сприяє більш плавному підвищенню рівня цукру в крові. Крім того, клітковина підтримує травлення і живить корисні бактерії в кишечнику, покращуючи його здоров'я.
Багатозерновий хліб
На відміну від 100% цільнозернового хліба, який складається виключно з цільних зерен, багатозерновий хліб містить різні види зерен, деякі з яких можуть бути рафінованими, а не цільними.
До складу багатозернового хліба можуть входити овес, просо, амарант, ячмінь, жито, полова, кіноа, кукурудза, гречка, ейнкорн (стародавній вид пшениці) і цільна пшениця. Також він може містити насіння, таке як гарбузове, лляне, чіа і соняшникове.
Загалом такі інгредієнти є хорошим джерелом клітковини, складних вуглеводів, невеликої кількості білка і корисних жирів. Вони також багаті важливими вітамінами і мінералами, включно з вітамінами групи B і хромом.
Хліб із пророщених злаків
"Пророщений хліб - це цільнозерновий хліб, зерна якого замочили у воді й залишили для пророщування"
Цей процес активує ферменти, які розщеплюють білки і вуглеводи, роблячи їх більш легкозасвоюваними. Завдяки цьому в пророщеному хлібі міститься більше макро- і мікроелементів, доступних для засвоєння, порівняно з традиційним цільнозерновим хлібом.
Хліб на заквасці
Заквасочний хліб виготовляється шляхом природного бродіння борошна і води, що утворюють закваску. Цей процес включає молочнокислі бактерії, що мають пробіотичний ефект, хоча більша їх частина гине під час випікання. Однак у готовому хлібі залишається клітковина, яка сприяє здоров'ю кишечника, живлячи корисні бактерії.
Заквасочний хліб також багатий на вітаміни групи B (що підтримують нервову та імунну систему) і важливі мінерали, такі як магній, залізо і цинк.
Вівсяний хліб
Вівсяний хліб - це різновид цільнозернового хліба, який містить вівсяні пластівці або вівсяне борошно. Його виготовляють на основі комбінації пшеничного борошна і вівса (або вівсяного борошна), оскільки пшениця необхідна для утворення глютену, що дає змогу тісту піднятися.
Овес забезпечує організм розчинною клітковиною, яка допомагає регулювати рівень цукру та холестерину в крові.
Лляний хліб
"Лляний хліб - це хліб, до якого додають насіння льону (цільне або мелене)", - пояснює Роуч. Він має горіховий смак і містить клітковину, а також омега-3 жирні кислоти (корисні жири).
"Клітковина покращує травлення, сприяє насиченню, а також допомагає підтримувати рівень цукру і холестерину в крові",
Хто намагається скинути вагу, купують лише чорний хліб. Але він не завжди корисний.
Коли йдеться про темні сорти хліба, то зазвичай мається на увазі цільнозерновий темний хліб, з додаванням висівок. Насправді темний хліб буває різним і в його складі може бути багато різних інгредієнтів, які не роблять його кориснішим, ніж сорти білого хліба.
- Отримати посилання
- X
- Електронна пошта
- Інші додатки
Коментарі
Дописати коментар